Dieta dla serca, czyli co jeść, aby zapobiec chorobom? Dr n. med. Paweł Balsam podpowiada w TVP2

Choroby serca dotykają coraz większy odsetek Polaków. Według badania NATPOL 2011, organ ten może być nawet o 9 lat starszy, niż jego właściciel. Wbrew powszechnemu przekonaniu, choroby sercowo-naczyniowe dotykają nie tylko mężczyzn, ale także kobiety. Choroba wieńcowa, zawał i udar to przyczyna śmierci co drugiej z pań. Leczenie tych przypadłości, szczególnie kiedy zostaną wykryte już w zaawansowanym stadium, jest niezwykle trudne, dlatego tak ważne jest, aby starać się im zapobiegać.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, jednym z najskuteczniejszych nawyków, który pozwoli długo cieszyć się zdrowym sercem, jest regularny wysiłek fizyczny. Należy poświęcać mu minimum 30 minut od 4 do 5 razy w tygodniu. Aktywność fizyczna nie powinna być przy tym forsowana – wystarczy nawet spacer lub trening o niskiej intensywności.

Drugim, równie ważnym elementem codziennego życia, zapewniającym organizmowi zdrowie jest odpowiednia, zbilansowana dieta. Co jeść, aby skutecznie zapobiegać chorobom serca i układu krążenia? Podpowiada nasz specjalista, kardiolog – dr n. med. Paweł Balsam. Zapraszamy do obejrzenia fragmentu programu „Pytanie na śniadanie”.

http://pytanienasniadanie.tvp.pl/29726950/dieta-dla-serca