Dietetyk Karolina Leontowicz – dodatki “E”

dodatki

W dzisiejszym wpisie nasz dietetyk  Karolina Leontowicz odpowie na pytanie – czy istnieją dodatki “E”, które mają pozytywny na nasz organizm?

Dodatki “E”, czyli składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości, większości z nas źle się kojarzą i wzbudzają wiele kontrowersji. Wynika to z faktu, że wielu z nich udowodniono niekorzystny wpływ na zdrowie. Ale czy wszystkie E są złe? Okazuje się, że nie!

 

  • E100 – kurkumina, barwnik występujący w m.in. w przyprawie curry. Według wielu badań spowalnia rozwój nowotworów, może zapobiegać demencji i chorobie Alzheimera
  • E160 – likopen, barwnik estrahowany z pomidorów i czerwonych grejpfrutów, wykazuje działanie ochronne na powstawanie nowotworów przewodu pokarmowego, raka prostaty i raka piersi, może zapobiegać rozwojowi miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych
  • E161b – luteina, barwnik i antyoksydant otrzymywany z traw, istotny dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku
  • E300 – kwas askorbinowy (witamina C), przeciwutleniacz, wzmacnia odporność, ułatwia wchłananie żelaza i gojenie się ran, wzmacnia dziąsła i zęby, zapobiega próchnicy, niezbędny w syntezie kolagenu
  • E308 – γ-Tokoferol (witamina E), antyoksydant, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, wykorzystywana do leczenia niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy, chorób serca
  • E322 – lecytyna, niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, obniża poziom cholesterolu i triglicerydów, jednocześnie podwyższając poziom „dobrego” cholesterolu HDL

shopping 1165437 960 720 Dietetyk Karolina Leontowicz – dodatki E

mgr Karolina Leontowicz
http://www.apetyt-dietetyka.pl
https://www.facebook.com/apetytnazdrowiedietetyk/